טיפול תרופתי בחרדה
תחושת פחד היא תחושה טבעית. מטרתה באופן כללי היא להיות חדים יותר ולהגיב בצורה טובה יותר לסכנות או איומים סביבנו. עם זאת, כאשר התסמינים מתעצמים וגם מגיעים ללא כל סיבה ממשית, מופיעים לעיתים קרובות יחסית ומפריעים להמשיך בשגרת החיים – הרי שקיימת חרדה משמעותית. חשוב לבדוק את הדברים וניתן להגיע לפסיכיאטר אשר יאבחן ויבנה למטופל את הטיפול המתאים לו ביותר. טיפול תרופתי בחרדה הוא מקובל ויעיל, וניתן ליצור תכנית טיפול לחרדה הן להרגעה בטווח הקצר והן למניעת התקפי חרדה בטווח הארוך. עם זאת, רצוי לשלב עם טיפול תרופתי בחרדה גם דרכי טיפול נוספות.
טיפול תרופתי בחרדה: מהן האפשרויות הקיימות?
כאשר מדובר על טיפול תרופתי בחרדה, ישנם סוגים שונים של תרופות המחולקות לקבוצות בהתאם לצורת הפעולה שלהן והדרך שלהן להחליש את תסמיני החרדה או למנוע אותם. כל תרופה יכולה להשפיע באופן שונה על כל מטופל, למשל בהתאם לרקע, למצבו הרפואי ולתרופות נוספות אותן הוא נטל. טיפול ראשוני עשוי להינתן על ידי רופא המשפחה. לפעמים נדרש טיפול המביא בחשבון שיקולים מורכבים יותר, ודבר זה מתבצע פעמים רבות על ידי פסיכיאטר מומחה, עם ניסיון בטיפול תרופתי בחרדה.
פנייה לפסיכיאטר
אם אתם מרגישים חרדות שאינן תואמות אצת הסיטואציה בה אתם נמצאים אלא תוקפות אתכם משום מקום ואף מפריעות לכם בחיים, עד כדי הימנעות ממצבים יומיומיים ושגרתיים, שקלו פנייה לפסיכיאטר מומחה ובעל ניסיון אשר יתאים לכם טיפול הכולל טיפול תרופתי בחרדה, וימליץ גם על שיטות טיפול נוספות.
ד"ר אביתר שגב הוא פסיכיאטר מומחה ובעל ניסיון המטפל בכל מטופל על סמך אבחון מדוקדק ובניית תוכנית טיפול המתאימה לו. אתם מוזמנים ליצור קשר.
הבהרה: המידע המופיע בדף זה הוא לידיעה כללית בלבד, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי. לקבלת ייעוץ, אבחון או טיפול מתאימים – יש לפנות לגורם מקצועי מוסמך.
תרופות לחרדה
אנו מרגישים מדי פעם תחושות של מתח ופחד. הדבר יכול לקרות לפני מבחן חשוב, לפני ראיון עבודה, לפני הופעה בפני קהל או בעקבות גירוי שצץ ומעורר פחד כמו קול פיצוץ. כל עוד מדובר על תחושות נקודתיות הדבר הוא נורמלי וטבעי. בעיה יכולה להיווצר כאשר תחושות רעות מציפות אותנו ללא סיבה אמיתית, כאשר אנו חוששים כל כך ממצב מסוים שאינו באמת מאיים, עד כדי כך שאף נימנע ממנו לגמרי (נוכל לחשוב לדוגמה על חרדה חברתית). במקרה כזה ייתכן שמדובר בהפרעת חרדה המשבשת את שגרת החיים וכדאי לטפל בה. תרופות לחרדה מהוות פעמים רבות חלק אינטגרלי מהטיפול.
מהי יעילות תרופות לחרדה?
תרופות לחרדה כוללות מגוון תרופות שניתן לשייכן לקבוצות שונות בהתאם לאופן בו הן פועלות. בסך הכול הטיפול התרופתי לחרדה המקובל כיום נחשב ליעיל ובטוח. התרופות מרגיעות או מונעות הפרעות חרדה. ישנן תרופות המשפיעות בטווח המיידי וישנן כאלה המשפיעות לאחר זמן, על ידי שינויים הדרגתיים במסלולים שונים במוח. תרופות לחרדה לטווח קצר על פי רוב אינן מומלצות לשימוש ממושך בשל חשש ליצירת תלות וסבילות. אמנם רופא משפחה רשאי לרשום תרופות לחרדה, אך פעמים רבות הוא יפנה את המטופל לפסיכיאטר להפעלת שיקול דעת מעמיק יותר בדבר בחירת התרופה המתאימה.
האם טיפול תרופתי מספיק למניעת הפרעות חרדה?
היום ישנן תרופות לחרדה שהן יעילות מאוד ויכולות בהחלט להביא לדעיכה בחומרתם ובעוצמתם של התסמינים. עם זאת, טיפול תרופתי יהיה פעמים רבות חלק מתוכנית טיפול רחבה יותר. לצד התרופות לחרדה – טיפול פסיכיאטרי – ניתן להתוות תכנית טיפול הכוללת גם שימוש בשיטות כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי אשר משלב בין שינוי דפוסי התנהגות לבין ניתוח תבניות חשיבה. במצבים שונים שילוב של טיפול תרופתי לחרדה יחד עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי יביא לתוצאה טובה יותר.
ד"ר אביתר שגב הוא פסיכיאטר מומחה ובעל ניסיון בטיפול במגוון מצבים: דיכאון, חרדות והפרעות אחרות. מוקדש זמן לאבחון והתוויית תכנית טיפולית אישית. אתם מוזמנים ליצור קשר.
הבהרה: המידע המופיע בדף זה הוא לידיעה כללית בלבד, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי. לקבלת ייעוץ, אבחון או טיפול מתאימים – יש לפנות לגורם מקצועי מוסמך.